5 jesenných tipov pre zdravie a krásu

23. 10. 2023

1. Podporujte imunitu

K jeseni patrí pokles teplôt a nárast dažďových zrážok. Táto zmena so sebou nesie aj zvýšený nápor na obranyschopnosť organizmu, zvlášť keď prirátame striedanie teplôt (vnútri aj von) alebo dlhú dobu trávenú v uzatvorených kolektívoch (zamestnanie, škola, škôlka, krúžky apod.)

Náš tip je jasný: pomôžte imunitnému systému dostatočným príjmom vitamínov a minerálnych látok, ktoré prispievajú k jeho správnej funkcii. Patria medzi ne napríklad vitamíny B, C, D alebo zinok, selén či železo. Pre deti môžete využiť multivitamíny MUDRÁČIK, pre seba môžete siahnuť po šumivých vitamínoch Revital alebo rade EKO v ekologicky šetrných obaloch.

 

2. Dopĺňajte magnézium

Až tretine slovenskej populácie horčík chýba, preto sa oplatí ho dopĺňať a počas jesene obzvlášť. Jednak dokáže pomôcť pri športe (pomáha elektrolytickej rovnováhe, svalom a nervom), ale tiež prispieva k zníženiu miery únavy a vyčerpania, čo je jedna z vecí, ktorá nás behom jesene môže trápiť.  

Magnézium naviac môžete pohodlne dopĺňať v takej forme, aká vám najviac vyhovuje:

  • Stick packu, jednorázových vrecúškach so sypkou zmesou bez nutnosti zapíjania, napr. Vitar Magnézium
  • Šumivých tabletách s rôznymi príchuťami; např. Revital Horčík
  • Kapsuliach s biologicky aktívnym (dobre vstrebateľným) horčíkom vo forme Aquaminu v doplnku Vitar EKO Hořčík

 

3. Varte a pečte s minimom cukru

Teplé polievky, výdatnejšie jedlá alebo koláče s jablkami a hruškami patria k jeseni neodmysliteľne. K ich príprave môžete využiť moderné sladidlá, ktoré vám pomôžu znížiť množstvo príjmaného cukru. Ten je všeobecne v našom jedálničku nadužívaný a jeho príjem problematický. Skúste do svojej kuchyne zaradiť napríklad sladidlá zo stévie, sukralózy alebo aspartámu, ktoré poslúžia ako k osladeniu vašich nápojov, tak práve k jesennému vareniu a pečeniu. My odporúčame sladidlá Irbis, u ktorých môžete zvoliť aj druh, aj formu.  

 

4. Majte dostatok energie

Aby ste boli na jeseň vitálni a mali energiu, je dobré sa hýbať. Dni bývajú ešte krásne, prechádzky v prírode majú dokonalé kúzlo. So zhoršujúcim sa počasím zase môžete voliť indoor aktivity, ktoré ste behom leta vynechali. Nech už sa vrhnete na čokoľvek, hodí sa vám napr. vyššie zmieňovaný horčík.

Pre tvorbu energie v tele je zase dôležitý koenzým Q10. Ide o významnú látku, ktorá sa podieľa na tvorbe energie vo všetkých telesných bunkách. S pribúdajúcim vekom, častým stresom, ale tiež pri vyššej fyzickej aktivite pritom jeho prirodzená tvorba klesá a je vhodné koenzým Q10 dopĺňať. Buď stravou alebo výživovými doplnkami, napr. Vitar Koenzým.

5. Myslite aj na svoj vzhľad

Výrazné zmeny teplôt, vietor a viac zrážok neznamená len nápor na náš imunitný systém, ako sme si povedali vyššie, ale tiež dáva zabrať našim vlasom a pleti. Tie si preto počas jesene zaslúžia kvalitnú vnútornú starostlivosť. Pre vlasy sú dôležité napríklad aminokyseliny, ale tiež vybrané vitamíny a minerálne látky. Preto je potrebné myslieť na pestrú stravu, príp. zvážiť ich doplnenie komplexnými doplnkami typu Revitalon Forte – ten obsahuje 18 dôležitých látok pre výživu vlasov a máte tak každý deň pohromade významných pomocníkov v starostlivosti o vlasy v jednej kapsule. Využiť môžete aj vyživujúce šampóny (napr. Kofeínový šampón) alebo vlasové sérum. Pre pleť je zas dobré dopĺňať  kolagén, napr. prostredníctvom nášho lahodného kolagénového nápoja s výbornou malinovo-višňovou príchuťou.