Imunitu detí môžete posilňovať chutne a hravo. Vieme, ako na to!

20. 9. 2024

Deti sú vyberavé a niekedy je ťažké do nich niečo dostať. Zvlášť potraviny bohaté na vitamíny a minerálne látky, ktoré ich organizmus potrebuje k fungovaniu aj posilňovaniu obranyschopnosti. Práve imunitný systém je pritom na jeseň a v zime vystavený zvýšenému náporu a dôležité mikroživiny potrebuje. Ktoré a ako ich do detí dostať?

Možno by ste sa čudovali, ale nedostatkom vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov mnohokrát trpia aj školáci, ktorí jedia pravidelne, nemajú žiadnu alergiu a neodmietajú žiadnu z ponúkaných potravín. Dôvodom môže byť ich nedostatočná kvalita alebo skladba jedálničku. „Preto vznikli akcie „Ovocie do škôl“ a „Mlieko do škôl“ pretože sa ukázalo, ako je jedálniček školákov minerálne a vitamínovo nekomplexný, keď v ňom chýba dostatok ovocia, mliečnych výrobkov a zeleniny,“ hovorí zakladateľ Aliancie výživových poradcov v ČR a ambasádor českej firmy VITAR, Ing. Ivan Mach, CSc.

Ďalší problém môže nastať pri intolerancii niektorých potravín, ale aj v rizikovom období, kedy detský organizmus potrebuje vyšší príjem dôležitých látok. Jeseň a zima so svojimi výkyvmi, chladom a poklesom teplôt sú typickým príkladom, ktorý kladie na obranyschopnosť detí zvýšené nároky. A sú tu aj ďalšie faktory. „Prichádzajú krátke dni, kedy sú školáci väčšinu dňa bez dostatočnej „dávky“ slnečného svitu, čo sa odráža napríklad v znižovaní tvorby vitamínu D, ktorý je vhodné dodávať,“ podotýka Mach. Školáci sú naviac vo veľkom kolektíve, kde sa akékoľvek vírusy šíria veľmi jednoducho. Boj s nimi má na starosti práve imunitný systém.


Naštartujte imunitu vašich ratolestí

Vitamíny a minerálne látky sú dôležitým prvkom pre posilňovanie obranyschopnosti, preto by ich školáci mali mať dostatok, K správnej funkcii imunitného systému prispievajú vitamíny A, B, C a D alebo zinok. S ich doplňovaním do jedálničku školákov môžu pomôcť výživové doplnky špeciálne zostavené pre potreby detského organizmu, ktoré deťom chutia a s ktorých príjmom nemajú problém.

Napríklad vitamíny Vitar MUDRÁČIK od VITARu, tradičného českého výrobcu, sú vyvinuté špeciálne pre deti. Multivitamínové želé v piatich ovocných príchutiach obsahujú 9 vitamínov, zinok, jód a prírodný extrakt zo šípky pre podporu imunity. MUDRÁČIK vždy vie, čo najlepšie chutí, želé plné vitamínov zjedia všetky deti!


 

 

Siahnuť tiež môžete po Vitar MUDRÁČIK Multivitamín s kolostrom s 3 ovocnými príchuťami, ktorý dodádetskému organizmu okrem vitamínov aj kolostrum. Ide o tzv. prvotné mlieko, ktoré sa tvorí u všetkých cicavcov tesne po pôrode, a slúži ako prvá strava pre novorodencov. Táto úžasná tekutina obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov, bielkovín, rastových faktorov a protilátok, ktoré priaznivo ovplyvňujú imunitný systém. K podpore imunity tiež prispievajú obsiahnuté vitamíny skupiny B, vitamín C a vitamín D3. Ten je navyše potrebný pre normálny rast a vývin kostí. Vitamín E pomáha chrániť organizmus pred oxidačným stresom.

Ak vás nezaujali želé ani vitamíny s kolostrom, ďalším produktom v rade MUDRÁČIK je Multivítamín s betaglukánom, cmúľacie tablety, ktoré obsahujú vyváženú kombináciu prírodných látok (extrakt z hlivy ustricovej s garantovaným obsahom betaglukánov + extrakt z rakytníka rešetliakového) a vitamínov, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu imunitného systému a pre správny rast a vývin kostí u detí. Rakytník rešetliakový podporuje imunitný systém, priaznivo ovplyvňuje trávenie, srdcovo-cievny systém a stav pokožky. 

Rybí olej je prírodným zdrojom omega-3 mastných kyselín, a to DHA a EPA, ktoré prispievajú k: normálnej mozgovej činnosti, normálnemu stavu zraku a normálnej srdcovej činnosti. Na rozdiel od bežných rybích olejov, ktoré zvyčajne obsahujú viac EPA ako DHA, BioPure DHA® je jedinečný tým, že obsahuje takmer štyrikrát viac DHA ako EPA. Vďaka patentovanej technológii extrakcie za studena sa získava čistý rybí olej bohatý na DHA, pričom sa zachováva jeho prirodzená štruktúra. Kapsuly MUDRÁČIK Omega 3 + vitamíny D3 a E obsahujú prémiový rybí olej BioPure DHA® pochádzajúci z tuniaka avitamíny D3 a E. Majú príjemnú chuť tutti-frutti, ktorú si deti určite zamilujú!

V rámci podpory pitného režimu je súčasťou týchto detských vitamínov tiež MUDRÁČIK Šumivý multivitamín so skvelou malinovou príchuťou, ktorý poskytne vašim deťom špeciálne zvolenú kombináciu 11 vitamínov pre posilnenie imunity a vitality. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a E a aj vitamín D3, ktorý je potrebný pre normálny rast a vývin kostí.

Všetky tieto produkty nájdete vo vybraných lekárňach alebo na našom e-shope www.nasevitaminy.sk 

Pokiaľ bude imunitný systém vašich detí správne fungovať, budú si môcť každý deň užiť naplno s kamarátmi a plní energie, ktorú pre svoj aktívny život potrebujú aj počas náročnej jesene a zimy.